1992 mein bhi yehi hua tha (pakistani).
Αυτό είναι το Ουρντού για το «Αυτό συνέβη επίσης το 1992».
Η φράση άρχισε να κυκλοφορεί μεταξύ των οπαδών του Πακιστάν στο Twitter τον περασμένο μήνα ως λίγο χιούμορ, ένας μηχανισμός αντιμετώπισης μετά από δύο σπαραχτικές ήττες για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ανδρών T20.
Το Πακιστάν ξεκίνησε επίσης την τελικώς επιτυχημένη εκστρατεία του 50-over στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1992 με δύο διαδοχικές ήττες πριν από μια αξιοσημείωτη πορεία στον τελικό για να αντιμετωπίσει την Αγγλία.
Ακούγεται οικείο?
Καθώς το φετινό τουρνουά στην Αυστραλία έχει ξεδιπλωθεί, ο κατάλογος των ασυνήθιστων ομοιοτήτων μεταξύ των επιδόσεων του Πακιστάν το 1992 και το 2022 συνέχισε να αυξάνεται.
Το Πακιστάν έχασε τον εναρκτήριο αγώνα του και στα δύο τουρνουά στο Γήπεδο Κρίκετ της Μελβούρνης. Έχασαν από την Ινδία στη φάση των ομίλων πριν κερδίσουν τρεις συνεχόμενους αγώνες. Θα πήγαιναν για να προκριθούν στους ημιτελικούς την τελευταία ημέρα των αγώνων με έναν μόνο βαθμό.
Σαν να μην έφτανε αυτό για να αισθανθεί ότι κάτι ήταν στον αέρα, το Πακιστάν αντιμετώπισε τη Νέα Ζηλανδία στα ημιτελικά την Τετάρτη, έχασε την εκτίναξη αλλά κέρδισε τον αγώνα - μια σειρά που αντικατοπτρίζει επίσης το 1992.
Το Πακιστάν κέρδισε την Αγγλία με 22 σερί στον τελικό εκείνης της χρονιάς, επίσης στο MCG.
Μπορεί να ξανασυμβεί;
Ο Μασούντ έτοιμος να αντιμετωπίσει τη «δεύτερη πατρίδα» την Αγγλία
Οι κανόνες του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου άλλαξαν με την πρόβλεψη βροχής
Ψηφίστε για την επιτυχία σας στο τουρνουά
Η γοητεία του Πακιστάν με το 1992 ξεπερνά κατά πολύ τη χρονιά του μεγαλύτερου θριάμβου τους, που παραμένει το μοναδικό τους τρόπαιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο ODI.
Ήταν η στιγμή που μια ολόκληρη χώρα ερωτεύτηκε βαθιά και απελπιστικά το κρίκετ.
Δεν ήταν μόνο το όμορφο κρυστάλλινο τρόπαιο που κέρδισαν. Ήταν οι καρδιές και τα μυαλά ενός έθνους. Ήταν ένας μελλοντικός πρωθυπουργός στον νικητή του Παγκόσμιου Κυπέλλου αρχηγού Imran Khan και στα νοσοκομεία καρκίνου που θα ίδρυε στη συνέχεια.
Το χτύπημα με κόντρα γροθιά του Imran στον τελικό, το εντυπωσιακό χτύπημα του Inzamam-ul-Haq και ειδικά το συναρπαστικό ξόρκι γρήγορου μπόουλινγκ του Wasim Akram ενοικιάζονται δωρεάν στο μυαλό πολλών θαυμαστών.
Επτά ετών, ήμουν ένας από αυτούς τους θαυμαστές.
Οι Βρετανο-Πακιστανοί έχουν μια περίπλοκη σχέση με την αθλητική πίστη. Το 1990, ο συντηρητικός πολιτικός Λόρδος Τέμπιτ επινόησε το «τέστ κρίκετ» ως μέτρο της πίστης των μεταναστών και των παιδιών τους στο Ηνωμένο Βασίλειο από το αν υποστήριζαν ή όχι την ομάδα κρίκετ της Αγγλίας.
Το Tebbit Test έχει καθιερωθεί εδώ και καιρό ως αρχαϊκό και άσχετο, καθώς κάθε αγώνας στο Πακιστάν στην Αγγλία συγκεντρώνει ένα τεράστιο σύνολο πράσινων μπλουζών, που συχνά ξεπερνούν τους Αγγλους φιλάθλους. Ξέρω, είναι άγριο.
Μακριά από το να είναι μια πράξη εξέγερσης, είναι κάτι που κάνει αυτή τη χώρα τόσο υπέροχη - η απίστευτη ποικιλομορφία και η κληρονομιά των κατοίκων της.
Είμαι ένας από αυτούς τους ανθρώπους. Κάποιος μπορεί να το θεωρήσει περίεργο. Ένας ειδικός σχολιαστής του BBC Test Match, ένας γεννημένος στο Λονδίνο γιος γονέων που γεννήθηκαν στο Πακιστάν, αφιερώνω τεράστιο χρόνο δουλεύοντας γύρω μου και συχνά με τις ομάδες κρίκετ της Αγγλίας.
Τους τρέφω τρομερή αγάπη. Θα έφτανα στο σημείο να πω ότι τους λατρεύω, ιδιαίτερα τις τρέχουσες ομάδες ανδρών και γυναικών. Όχι μόνο ο τρόπος που παίζουν το παιχνίδι, αλλά το πώς φέρονται και εκπροσωπούν τη χώρα μας.
Αλλά η αγαπημένη μου ομάδα; Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Ακόμα κι όταν μπορώ να σχολιάσω και να παρουσιάσω περισσότερα για το κρίκετ για το BBC, εξακολουθώ να είμαι αυτό το επτάχρονο παιδί στην καρδιά, που παρακολουθεί τους ήρωές του με πράσινο λάιμ.
Το 1992 δεν ήξερα τίποτα για αυτούς. Δεν κατάλαβα πλήρως τι είχαν καταφέρει. Και σίγουρα δεν κατάλαβα πλήρως την έννοια των χωρών. Το μόνο που ήξερα σίγουρα ήταν ότι αγαπούσα αυτή την ομάδα. Και, σε αντίθεση με μερικούς από τους άλλους έρωτες στη ζωή μου, αυτός θα πήγαινε πολύ μακριά.
Δεν είμαι μόνος. Πολλοί Πακιστανοί λάτρεις του κρίκετ μπορούν να ανιχνεύσουν τον φανατισμό τους πίσω σε εκείνη τη λαμπρή βραδιά στη Μελβούρνη το 1992 - μια που η ομάδα του Πακιστάν του 2022 φαίνεται ότι είναι προορισμένη να επαναλάβει.
Αλλά το Πακιστάν αντιμετωπίζει τώρα το τελευταίο του εμπόδιο στην αναδημιουργία της μοναδικής πιο κρίσιμης στιγμής στην ιστορία του κρίκετ. Φυσικά είναι οι ίδιοι αντίπαλοι που στάθηκαν μπροστά τους 30 χρόνια πριν: η Αγγλία.
Υπάρχει τεράστια καλή θέληση για την ομάδα της Αγγλίας από οπαδούς του Πακιστάν - και δεν εννοώ μόνο Βρετανο-Πακιστανούς οπαδούς. Τα πρόσφατα και προσεχή ιστορικά ταξίδια της ομάδας στη χώρα έχουν ενισχύσει μόνο την αγάπη των Πακιστανών για το αγγλικό κρίκετ.
0 Σχόλια