Το Μαρόκο βρίσκεται ένα βήμα από μια συγκλονιστική θέση στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με το αφεντικό Ουαλίντ Ρεγκράγκι να αγκαλιάζει την «τρέλα» ενόψει του ημιτελικού τους με την υπερασπιστή της πρωταθλήτριας Γαλλίας.
Τα επιτεύγματά τους στο Κατάρ, που έγιναν η πρώτη αφρικανική ομάδα που έφτασε σε αυτό το στάδιο, ήταν έκπληξη για πολλούς, ειδικά μετά την απόλυση του προπονητή που οδήγησε τους Atlas Lions στο τουρνουά τον Αύγουστο.
Αναμφισβήτητα ένας από τους μεγαλύτερους χαφιέδες του βορειοαφρικανικού ποδοσφαίρου, με τον μοναδικό ηπειρωτικό τους τίτλο να έρχεται το 1976, η νίκη 2-0 του Μαρόκου επί του Βελγίου στο δεύτερο παιχνίδι του στον Όμιλο F ήταν η πρώτη του νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο από το 1998 - αφού δεν κατάφερε να προκριθεί τέσσερα συνεχόμενα τουρνουά αμέσως μετά.
Δεκατέσσερις από την ομάδα των 26 ανδρών του Μαρόκου γεννήθηκαν εκτός της χώρας - περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στο τουρνουά - με έναν εκλεκτικό συνδυασμό παικτών από αναπτυσσόμενες κοινότητες μεταναστών σε όλη την Ευρώπη να τους βοηθά να ανοίξουν νέους δρόμους.
Ένα κρίσιμο σημείο καμπής για την ομάδα ήρθε μόλις τρεις μήνες πριν από τους τελικούς, όταν ο Βαχίντ Χαλιλχότζιτς απολύθηκε από προπονητής και αντικαταστάθηκε από τον Ρεγκράγκι, ο οποίος κέρδισε το εγχώριο πρωτάθλημα και τους τίτλους του Αφρικανικού Τσάμπιονς Λιγκ με τη Γουιντάντ Καζαμπλάνκα την περασμένη σεζόν.
Αυτή η αλλαγή βοήθησε να μετριαστούν οι εντάσεις στην ομάδα, με τον εξτρέμ της Τσέλσι, Χακίμ Ζιγέχ να αποχωρεί από τη διεθνή αποχώρηση, ενώ η βελτίωση στον αγωνιστικό χώρο ήταν επίσης αξιοσημείωτη.
«Όλοι μας αγαπούν» - χαρά μετά τη νίκη του Μαρόκου στον προημιτελικό
Η πορεία του Μαρόκου στον ημιτελικό μπορεί να «γαλβανίσει» το αφρικανικό ποδόσφαιρο
Το Μαρόκο υποστηρίχθηκε έντονα στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη στον αραβικό κόσμο και οι λεγεώνες των υποστηρικτών του θα προστεθούν από χιλιάδες ακόμη, καθώς η κρατική αεροπορική εταιρεία Royal Air Maroc εκτελεί 30 ειδικές πτήσεις από την Καζαμπλάνκα στη Ντόχα την Τρίτη και την Τετάρτη.
Οι εκτιμήσεις για τον κυμαινόμενο αριθμό των Μαροκινών υποστηρικτών στο Κατάρ ποικίλλουν από 20.000 έως και 40.000.
Οι παίκτες έχουν γίνει ήρωες εν μέσω χαρούμενων εορτασμών νίκης σε όλη τη Βόρεια Αφρική και από τη διασπορά στην Ευρώπη, αλλά παρέμειναν προσγειωμένοι - για παράδειγμα ο Αχράφ Χακίμι που φιλάει τη μητέρα του μετά από νίκες και ο εξτρέμ Σοφιαν Μπουφάλ που χορεύει με τον δικό του στο γήπεδο αφού νίκησε την Πορτογαλία στο τέταρτο -τελικές εξετάσεις.
Η ομάδα έχει επίσης επιδείξει τις ισλαμικές της πεποιθήσεις, υποκλίνοντας για sujud (υπόκλιση) μπροστά στους οπαδούς της μετά την πρόοδό τους στους γύρους νοκ-άουτ.
0 Σχόλια